Metodehåndbogen præsenterer en række eksempler på, hvordan praktikere gennemfører projekter eller mindre tiltag, der fremmer den sociale trivsel blandt børn og styrker børnefællesskaber.
Erik Sigsgaard har sammen med Rie Haslund skrevet er hæfte, Barnets nej, for FOA. Han opfordrer dagplejerne til at tælle op, hvor mange nej’er de bruger i legestuen på en dag – og gøre sig umage for at spare på dem.
Når nogle børn græder meget, er det grundlæggende fordi de er utrygge. Alle børn skal hjælpes til at blive trygge, og der er ingen færdig opskrift på, hvad der skal til.
Mobning er mest udbredt i 4.-7. klasse, men kimen lægges allerede i børnehaven. Derfor fokuserer antimobbeprogrammet Fri for Mobberi på de 3-8-årige.
Mary Fonden og Red Barnet har udviklet programmet efter initiativ fra H.K.H. Kronprinsesse Mary. Inspirationen kommer fra The Alannah and Madeline Foundations arbejde mod mobning i Australien.
Nogle børn elsker fysisk berøring - andre er mere tilbageholdende. Nogle børn vil helst være lige ved siden af den voksne og have tæt kontakt med hende - andre udforsker ret tidligt omverdenen helt på egen hånd.
En vegetarisk kogebog, hvor opskrifterne er beregnet til henholdsvis 40 børn og fire personer, så retterne kan laves både i daginstitutionen og derhjemme.
Det kan styrke dagtilbuds arbejde med børns trivsel, hvis I som personalegruppe, legestuegruppe eller bestyrelse vælger at sætte ord på, hvad I forstår ved trivsel. Ved at arbejde jer frem til en fælles forståelse, får I et godt grundlag for at arbejde med børns trivsel i hverdagen.
Det politiske fokus på fremtidens velfærdsudfordringer og samfundsmæssige innovation har i de senere år skærpet opmærksomheden på børns læring og kompetenceudvikling. Ikke kun i relation til undervisningen men også i relation til pædagogikken i dagtilbud, som det senest er formuleret i regi af Ny Nordisk Skole.
I dette hæfte viser de tre forfattere Erik Sigsgaard, Rie Haslund og Rikke Sværke Madsen, hvordan anerkendelse helt konkret kan se ud i dagplejens praksis ved at se på små historier fra dagplejere, der sammen med deres dagplejebørn optræder anerkendende.
En bekymring kan opstå, fordi et barn for eksempel græder ofte og længe, er trist, trækker sig tilbage fra kontakt med andre børn eller voksne eller har en pågående kontaktform.
Er den frie leg i fare for det lille barn i de danske daginstitutioner? Som deltagere i debatter og observatører af de politiske vinde i dagens samfund og den offentlige samtale, må vi med bekymring konstatere, at dette netop virker til at være tilfældet.
Vores børn fortjener, at vi fokuserer på det, der virker. Og når det gælder mobning er det ikke brandslukning – men et fast fokus på forebyggelse, fra børnene er små.
Når man træder ind i Hylet, kan man godt et kort øjeblik tro, at man har rejst med en tidsmaskine til 1970’erne. Her står den nemlig på kys, kram og kærlighed – og der er varme boller og kaffe hver morgen til store såvel som små.
Få skovlen under kræsenheden med opskrifter, aktiviteter, udflugter og lege. Madmod er til dig, der spiller en rolle i små børns måltider - i køkkenet eller ved bordet, professionelt eller som forælder.
Pædagogerne står ikke på listen over det, der gør børn glade. Børns trivsel påvirkes mere af hemmelige steder, lyset i træets blade og legevennerne. I hvert fald når de selv skal sige det. Og hvad kan pædagogerne så lære af det? En ny ph.d.-afhandling kommer med bud.
Små glade ben er skrevet med de helt små 6 måneder til 3-årige børn i hovedrollen, med dagplejere, dagplejepædagoger og forældre som målgruppe. Bogen behandler grundlæggende teori om barnets motoriske udvikling, og så indeholder den en "opskrifts-samling" med 45 aktiviteter og lege, du kan bruge sammen med børnene.